'Arts kiest medicijnen sponsor-farmaceut'

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

22-12-2016

Medisch specialisten schrijven vaker en meer dure medicijnen voor van de farmaceutische bedrijven van wie ze 'sponsorgeld' krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en zorgverzekeraar VGZ.

Bij het onderzoek ging het om vier nieuwe geneesmiddelen. VGZ, de een na grootste zorgverzekeraar, heeft op een rij gezet hoeveel recepten internisten daarvoor uitschrijven. Deze informatie werd gekoppeld aan gegevens van het transparantieregister, waarin sponsorbijdragen van de farmaceutische industrie aan artsen voor bijvoorbeeld lezingen en bijscholing staan vermeld. Een nieuw diabetesmedicijn werd door 52 procent van de gesponsorde artsen voorgeschreven, terwijl van de niet-gesponsorde artsen 19 procent het aan patiënten verstrekten.

Ook bepaalde cholesterolverlagers werden drie tot vier keer vaker voorgeschreven door artsen die geld kregen van de fabrikanten. Emeritus hoogleraar gezondheidseconomie Guus Schrijvers (UMC Utrecht) noemt in het artikel ‘een soort zelfselectie van artsen’ als verklaring van dit verschijnsel. Schrijvers: ‘Wie is geïnteresseerd in nieuwe medicijnen, doet onderzoek, wordt gevraagd door de industrie, en krijgt vervolgens geld voor presentaties of adviezen.’

Een van de besproken voorschrijvers is een internist uit het AMC. Het ziekenhuis laat in een reactie aan de krant weten dat het geld dat de internist verdiende naar het ziekenhuis is gegaan. Het umc stelt voor dat in het transparantieregister ook komt te staan of het geld ten goede komt aan de arts zelf of aan de instelling wordt overgemaakt.

Volkskrant: Arts kiest vaker pillen gesponsorde farmaceut

Transparantieregister

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact