Achterban ook akkoord met pensioencompromis

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

16-12-2016

Een ruime meerderheid van de medisch specialisten die werken in algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen heeft ingestemd met het principeakkoord dat vorige maand werd gesloten rond pensioenaftopping. Daardoor zijn de afspraken nu definitief, want de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaven er eerder al hun fiat aan.

Medisch specialisten in loondienst van ziekenhuizen en revalidatie-instellingen waren sinds vorig jaar in discussie over de uitkering van het werkgeversdeel van hun pensioenpremies. Die premies waren, voor een brutosalaris boven 100.000 euro, door een wetswijziging vrijgevallen, maar werden niet aan de artsen uitgekeerd. Na maanden van gesprekken en het houden van een zondagsdienst werd medio november onder leiding van bemiddelaar Hans Borstlap een compromis bereikt door de onderhandelingspartners Federatie Medisch Specialisten (FMS), de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de NVZ.

Dit principeakkoord moest door de FMS en LAD nog wel worden voorgelegd aan de achterban, via een ledenraadpleging. De FMS- en LAD-besturen beschouwen de instemming van een meerderheid als ‘duidelijk signaal dat dit het maximaal haalbare resultaat is’. Na een ledenvergadering eind november stond het NVZ-bestuur al definitief achter het compromis.

Afgesproken is dat artsen hun werkgeversdeel over 2016 voor 100 procent met terugwerkende kracht ontvangen, en 2015 wordt gelaten zoals het was. Vanaf 2017 wordt 70 procent van de werkgeverspremie in het Budget Organisatorische Eenheid van ziekenhuizen gestort, waarmee zij verschillende vakgroepen financieren. In 2017 en 2018 wordt dit bedrag verplicht individueel toegerekend aan de artsen.

Voor de jaren daarna moeten specialisten zelf binnen hun vakgroep overleggen hoe ze die 70 procent benutten en verdelen. Ze kunnen het weer inzetten voor individuele toerekening, of voor algemene doelen zoals kwaliteitsverbetering. Als er binnen een ziekenhuis met de raad van bestuur afspraken worden gemaakt over zaken als zorgvernieuwing of kwaliteitsverbetering, kan dat bedrag worden opgehoogd en dan hoger uitkomen, tot 100 procent of meer.

Binnen de ggz is het overleg hoe om te gaan met de vrijgevallen pensioenpremies voor psychiaters in loondienst vastgelopen. Psychiaters hebben besloten om 17 januari een tweede zondagsdienst te houden. Op dit moment wordt nog geïnventariseerd hoeveel psychiaters en instellingen daaraan meedoen.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact