Eerste paal voor uitbreiding St. Antonius Ziekenhuis Utrecht de grond in

19-12-2016

De aangekondigde uitbreiding van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht is deze week van start gegaan. Achter het bestaande gebouw komt een nieuw pand van drie verdiepingen. Daarnaast komen er twee nieuwe bouwlagen bovenop een bestaande vleugel van het ziekenhuis. Al met al gaat het om een uitbreiding van ruim zevenduizend vierkante meter. De nieuwbouw gaat onderdak bieden aan een centrum voor geboortezorg, een Intensive Care Unit (IC) en twee verpleegafdelingen. De nieuwe afdelingen worden begin 2018 in gebruik genomen.

 

Nieuw centrum voor geboortezorg in Utrecht

Na een aanbestedingstraject contracteerde het St. Antonius in november bouwcombinatie Laudy-Engie VOF om de nieuwbouw te realiseren. Op 12 december ging de eerste paal de grond in. Meest in het oog springende onderdeel van de bouw is het nieuwe centrum voor moeder- en kindzorg. Dat krijgt onder meer 32 comfortabele, sfeervolle gezinssuites. De suites hebben een slaapbank voor de partner, een douche en een wc. De 16 suites waarin bevallingen plaatsvinden, beschikken verder over een ligbad en twee kamers hebben een bevalbad. Bij het ontwerp is ook de doelgroep betrokken: moeders uit de regio denken actief mee om de ruimten sfeervol en optimaal functioneel te maken.

Het nieuwe centrum werkt volgens de principes van Family Centered Care: moeder en kind blijven altijd bij elkaar in het nieuwe centrum, ook als een van de twee extra zorg nodig heeft. In de suites is ruimte voor de partner, die net als de moeder vanaf het begin actief betrokken wordt bij de zorg voor hun pasgeboren kindje. Voor te vroeg geboren baby’s of zieke baby’s die speciale voorzieningen nodig hebben, zijn er zogeheten neosuites waar ouders ook ‘s nachts bij hun baby kunnen blijven. Nu slapen deze baby’s vaak nog apart, op de couveuseafdeling.

In het nieuwe centrum vinden niet alleen bevallingen op medische indicatie plaats. Ook vrouwen die zonder medische aanleiding in het ziekenhuis willen bevallen kunnen er terecht, samen met de eigen verloskundige en kraamzorg.

Breder zorgaanbod dankzij IC

Dankzij de nieuwbouw krijgt de regio Utrecht er een Intensive Care Unit bij. De unit krijgt eerst zes en later mogelijk acht bedden. Door deze uitbreiding in Utrecht kunnen vanaf 2018 meer complexe behandelingen uitgevoerd worden. De patiënten uit de regio krijgen hierdoor een groter zorgaanbod.