Pilot met PaTz-Portal voor palliatieve zorg

15-12-2016

Digitale ondersteuning voor PaTz-groepen In PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) werken zorgprofessionals samen om de afstemming over de zorg voor hun palliatieve patiƫnten goed te organiseren. Om huisartsen, wijkverpleegkundigen, consulenten palliatieve zorg en andere zorgprofessionals te helpen efficiƫnter en beter samen te werken, is er in Rotterdam een digitaal palliatief zorgregister ontwikkeld, de PaTz-Portal. Er is een pilot gestart waarbij 12 PaTz-groepen de werking van het registratiesysteem gaan testen. Het streven is om na deze pilot vanaf september 2017, de portal toegankelijk te maken voor alle PaTz-groepen in Nederland.

 

Palliatieve zorg is zorg voor mensen - en hun naasten - die niet meer kunnen genezen. De zorg of behandeling richt zich op de kwaliteit van leven en sterven met daarbij het verlichten of voorkomen van lijden. Het doel van palliatieve zorg is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor patiënt en diens naasten te realiseren. De meeste mensen met een ongeneeslijke ziekte willen thuis sterven in plaats van in een ziekenhuis. Dit vraagt een steeds grotere en intensievere inzet van de huisartsen, de thuiszorg, de consulenten palliatieve zorg en andere relevante disciplines in de thuissituatie, zoals geestelijk verzorgers en vrijwilligers. Dit vereist een goede samenwerking.

Afstemming in PaTz-groepen
Om een goede samenwerking te realiseren komen de zorgverleners bijeen in PaTz-groepen. Door het gezamenlijk bespreken van palliatieve patiënten tijdens PaTz-bijeenkomsten, kunnen zij patiënten in de thuissituatie optimaal interdisciplinaire netwerkzorg bieden. Deze PaTz-methodiek draagt bij aan het vroegtijdig identificeren van mensen met palliatieve zorgbehoeften door middel van Advance Care Planning (wensen van patiënt in kaart brengen) en proactieve zorgplanning (anticiperen op benodigde zorg). Het vergroot de deskundigheid van betrokkenen door een casus gezamenlijk te bespreken, onder begeleiding van een consulent palliatieve zorg, en de geboden zorg te evalueren.

Patz-Portal
Het NPZR&o (Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken) heeft de PaTz Portal ontwikkeld. Het is een digitaal zorgregister dat de samenwerking binnen deze PaTz-groepen verder ondersteunt en stimuleert. Met behulp van deze tool bespreken de zorgprofessionals de palliatieve patiënten, zodat de zorg optimaal afgestemd wordt en de communicatielijnen zo kort mogelijk zijn. Verder is via de portal een aantal hulpmiddelen of formulieren beschikbaar zoals Overdracht huisartsenpost, Zorgpad Stervensfase, Continuïteitshuisbezoek en Gezamenlijk huisbezoek. Het register is ook een hulpmiddel om knelpunten, leerpunten en onderwijsbehoeften te signaleren en daarop beleid te (her) ontwikkelen.

Proefperiode
Sinds december 2015 maken de PaTz-groepen (19) in Rotterdam tijdens de bijeenkomsten gebruik van de PaTz-Portal. Sinds september 2016 testen 12 PaTz-groepen in het land de werking van de tool. Op basis van de ervaringen van deze groepen worden mogelijke verbeterpunten verwerkt in een volgende versie. Doel is de PaTz-Portal en de bijbehorende instrumenten vervolgens beschikbaar te maken voor PaTz-groepen in heel Nederland. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, Ranshuijsen Van Loon en Stichting RijnmondNet. De pilot wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het NPZR&o, Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, Stichting Fibula, IKNL, Stichting PaTz en het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het VUmc.