Allereerste zorg-app voor zieke kinderen gelanceerd

15-12-2016

Jonge patiƫnten aan de hand van wrattenzwijntje Obbe naar ziekenhuis

ENSCHEDE - Achtduizend boeken over de avonturen van Obbe zijn inmiddels al door heel Nederland verspreid. Maar digitaal en als bewegende 3D-animatie verscheen Obbe nog niet eerder. Medisch Spectrum Twente (MST) heeft deze primeur. Ontwikkeld door digitaal productiebedrijf Medify - clarifying healthcare en kinderboekenschrijfster Ingeborg Kuys en in co-creatie met kinderarts-maag-darm-leverziekten in MST Thalia Hummel, is de eerste zorg- app voor kinderen geboren in Enschede. De web-app bereidt kinderen die een afspraak hebben op de polikliniek of opgenomen worden op de kinderafdeling, spelenderwijs hierop voor. Obbe kan samen met ouders een gespannen koppie doen verdwijnen.

strong>Hoe werkt de app?

De app is volledig op maat gemaakt. Dat betekent dat de ervaringen uit de praktijk van patiënt en arts de functionaliteiten van de app hebben vormgegeven. De app schetst niet alleen de verwachtingen; hoe ziet het ziekenhuis eruit en wat gaat er gebeuren? Maar ook bevat de app

vragenlijsten die voor het bezoek aan MST worden beantwoord. Deze informatie wordt automatisch en al gecategoriseerd opgenomen in het Eletronisch Patienten Dossier (EPD) van de patiënt. Hierdoor kan de zorgverlener de antwoorden al beoordelen voor het eerste contact met de patiënt plaatsvindt en is er tijdens het consult zelf alle tijd voor persoonlijke aandacht! Het avontuur dat Obbe beleeft gaat als een rode draad door de app en neemt de kinderen mee op weg in het proces. De app laat het persoonlijke verhaal van Obbe zien en zorgt voor herkenbaarheid bij patiënten.

Lancering Obbe-app

Op 13 december 2016 start MST met de inzet van de Obbe-app. Het Obbe-feest wordt in het bijzijn van zo’n 100 kinderen (waaronder de acteurtjes uit de app) gevierd en heeft natuurlijk

ook een officieel tintje. Op deze dag wordt de app officieel gelanceerd en komt Obbe met één druk op de knop tot leven. Obbe is vanaf dat moment niet langer enkel een kinderkarakter uit een boek, maar ook een 3D animatie in een unieke app. Een dergelijke zorg-app bestaat nog niet in Nederland. De combinatie van het verhaal van Obbe met voorlichting voor kinderen en anamnesevragen voor ouders maken de ingebruikname van de app tot een primeur.

Over Obbe

Obbe is een jong maar ondeugend wrattenzwijntje. Samen met zijn dierenvrienden beleeft hij allerlei leuke avonturen en komt hij erachter dat je in het leven soms voor verrassingen komt te staan. Zo krijgt Obbe zelf een zere buik (inclusief spetterpoep en harde knallen) en wordt koeienvriendin EllaBella benauwd tijdens een fietstochtje. Gelukkig weten de dokters raad en worden ze geholpen.

Het allereerste kinderboek ‘Obbe heeft een zere buik’ verscheen in november 2011. Na dit succes volgde al vrij snel een Obbe-boek over inspaningsastma. Wrattenzwijntje Obbe werd bedacht door kinderboekenschrijfster Ingeborg Kuys en prachtig vormgegeven door de Enschedese illustratrice Olga Lubbers, die in februari 2012 plotseling overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Ingeborg, die vastbesloten was Obbe beroemd te maken, zette hun gezamenlijke succes voort. In totaal zijn er al 8000 boeken door farmaceutische bedrijven verspreid onder artsen in Nederland en België. Er volgden placemats, een knuffel, rugzakjes, kleurplaten en posters, ansichtkaarten en originele schilderijen. Op 13 december 2016 wordt de eerste app waarin Obbe de hoofdrol speelt gelanceerd. De 3D animatie van Obbe is van de makers van SpongeBob. Speciaal voor de Obbe-app werd een Obbelied gecomponeerd door Edwin Schimscheimer.

Over Kindergeneeskunde van MST

De afdeling Kindergeneeskunde in MST staat voor topklinische zorg en hoogwaardige medische technologie. Op de afdeling kindergeneeskunde wordt zowel basiszorg als complexe en hooggespecialiseerde zorg verleend aan kinderen van 0 tot 18 jaar, uit de regio Twente en daarbuiten. Speerpunten zijn de acute zorg, neonatologie (post IC-HC unit), kindermaag- darm-leverziekten en kinderlongziekten. Afgelopen jaar werd de kinderafdeling in MST beloond met de Gouden Smiley, een kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg. Op de afdeling Kindergeneeskunde wordt continu gewerkt aan het verbeteren van de zorg voor zieke kinderen, waarbij goede informatievoorziening, een veilige en kindvriendelijke omgeving, met aandacht voor de gevoelens van het kind en ouders, centraal staan. Met de Obbe-app weet de kinderafdeling in MST zich opnieuw positief te onderscheiden.