Meteen feedback bij gemiste diagnose

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-12-2016

Als radiologen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal een afwijking hebben gemist of verkeerd geïnterpreteerd, krijgen ze dat voortaan meteen te horen van hun collega’s. Radiologen van Treant Zorggroep hebben daarvoor een systeem ontwikkeld dat de kans op fouten moet verminderen en de kwaliteit van de diagnostiek moet verbeteren.

Volgens de radiologen van Treant is het niet altijd eenvoudig kleine afwijkingen te herkennen op onder meer MRI- en CT-scans of worden ze verkeerd geïnterpreteerd. Als dat later aan het licht komt, wordt de betreffende radioloog vaak niet geïnformeerd. Veertien radiologen gaan elkaar nu geautomatiseerd feedback geven zodra ze constateren dat een collega eerder een afwijking miste of verkeerd interpreteerde. Ook worden er groepsbijeenkomsten georganiseerd waarin casuïstiek wordt besproken.

De radiologen van Treant Zorggroep zijn niet de eerste die gemiste diagnoses systematisch met elkaar bespreken. Radiologen in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp registreren sinds januari 2014 alle gemiste diagnoses, zo schreven zij in maart 2016 in Medisch Contact. Bij hen werd het registratie- en feedbacksysteem opgelegd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van een gemiste diagnose. Volgens een woordvoerder van Treant Zorggroep heeft het project door de situatie in het Spaarne Gasthuis intern meer aandacht gekregen, maar waren ze er al sinds 2012 mee bezig. ‘Bij ons is het niet opgelegd door de IGZ, maar we weten dat de IGZ er wél belang aan hecht dat er meer en betere feedback wordt gegeven.’

Ook radiologen van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem geven elkaar feedback over gemiste diagnoses, verkeerde beoordelingen én great catches.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact