Zorg gaat door technologie naar ‘overal en thuis’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

09-12-2016

Het is belangrijk dat arts-assistenten in opleiding zijn voorbereid op de verplaatsing van de zorg van de traditionele instellingen naar ‘overal en thuis’. Dat zei Lucien Engelen vandaag op het MMV-congres ‘Opleiden is vooruitzien’ van de Federatie Medisch Specialisten.

De zorg gaat dezelfde richting op als telebankieren, voorspelde Engelen, directeur van Radboud REshape & Innovation Center: ‘Digital first, physical next.’ Hij liet zien dat er grote verschuivingen gaande zijn in de ziekenhuiszorg. Veel routinehandelingen in het ziekenhuis van tien jaar geleden vinden nu niet meer in het ziekenhuis plaats.

Als voorbeeld van zorg die overal beschikbaar is, noemde Engelen de Amerikaanse supermarktketen Walmart die de grootste gezondheidszorgleverancier wil worden in de supermarktwereld. Ook komt medische informatie voortdurend overal beschikbaar, bijvoorbeeld met technologie zoals de Apple healthkit, waarmee iedere iPhone is uitgerust en die standaard medische gegevens verzamelt – als die functie niet is uitgezet. En thuis kan nu al met draagbare apparatuur een echo worden gemaakt en urineonderzoek worden gedaan. Medische technologie wordt kleiner, evolueert van draagbaar naar implanteerbaar, komt dichtbij de patiënt in de buurt en krijgt de vorm van een consumptieartikel, stelde Engelen. ‘En de patiënt genereert zelf zijn medische gegevens. Wij artsen nemen straks een abonnement op de data van de patiënt in plaats van andersom.’

MMV Congres 2016

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact