Aanpak verslaving met gedragstherapie levert minstens 100 miljoen op

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

09-12-2016

Cognitieve gedragstherapie in de gespecialiseerde verslavingszorg kan Nederland honderden miljoenen opleveren. Dat concludeert Arnold van Emmerik, voorzitter van de onafhankelijke wetenschappelijke Vereniging voor Cognitieve en Gedragstherapie (VGCt) op basis van een RIVM-studie.

 In de studie concluderen de onderzoekers dat mensen met een alcohol- of cannabisverslaving veel baat kunnen hebben bij gedragstherapie. Gemeten over een periode van tien jaar gaat het bij problematisch alcoholgebruik om besparingen van 10.000 tot 14.000 euro per persoon. Bij mensen met een cannabisverslaving liggen de baten tussen 9.700 en 13.000 euro.

Wanneer gedragstherapie vaker ingezet wordt bij mensen met een alcohol- of cannabisverslaving, levert dit Nederland ten minste 100 miljoen euro op, concludeert Arnold van Emmerik van de VGCt op basis van de nieuwe RIVM-studie. "Het gaat bijvoorbeeld om minder verkeersongevallen, een lagere sterfte en lagere behandelkosten bij ziekten die veroorzaakt worden door alcohol."

In Nederland zijn er 477.000 mensen die het gebruik van alcohol niet onder controle hebben. Hiervan is nog geen 10% in behandeling. De maatschappelijke kosten hiervan lopen in de miljarden euro's per jaar, zo blijkt uit verschillende studies. Er zijn ongeveer 70.000 mensen die verslaafd zijn aan cannabis, van wie 10.000 zich laten behandelen

Cognitieve gedragstherapie is aantoonbaar de effectiefste aanpak bij de behandeling van veel psychische en gedragsproblemen, zoals verslaving. Van Emmerik: "In de afgelopen vijftig jaar is veelvuldig wetenschappelijk vastgesteld dat samen met een psycholoog investeren in het systematisch opsporen en beïnvloeden van eigen denkfouten, gedachten en gevoelens en het oefenen van nieuw gedrag leidt tot een hogere mentale weerbaarheid en psychisch herstel."

De VGCt is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers in Nederland. Zij is opgericht in 1966 en heeft ruim 5.000 leden. De vereniging zet zich in voor een kwalitatief hoogwaardig en wetenschappelijk verantwoorde ontwikkeling én uitoefening van de cognitieve gedragstherapie. De VGCt doet dit door het handhaven en vergroten van de kwaliteit en door permanente scholing van haar leden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitief gedragstherapeutische behandelingen bij veel psychische problemen, waaronder angst, depressie en verslaving, de voorkeur moet krijgen.

BRON: Vereniging voor Cognitieve en Gedragstherapie (VGCt)

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact