Marije de Lange wint Santeon Verpleegkunde Prijs 2016

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

07-12-2016

Op vrijdag 2 december is voor de derde keer de Santeon Verpleegkunde Prijs uitgereikt. In ieder Santeon ziekenhuis wordt jaarlijks een prijs uitgereikt voor het beste Verpleegkundige Evicence Based Practice (EBP) of wetenschappelijk onderzoek.

 Deze winnaars zijn de genomineerden voor de Santeon Verpleegkunde Prijs en mochten vrijdag hun onderzoek pitchen. De prijs dient als stimulans van het verpleegkundig onderzoek. Hiermee wordt een verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en concrete verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk. Marije de Lange, verpleegkundig specialist cardiothoracale chirurgie uit het St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein / Utrecht / Woerden mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar onderzoek Positieve urinetest voor cardiothoracale chirurgie: behandelen of niet? Daarmee draagt zij bij aan de maatschappelijke discussie over minder onnodige zorg.

‘Zinloze’ zorg

Om postoperatieve infecties te voorkomen bestaan richtlijnen. Het uitvoeren van een preoperatieve urinetest en het behandelen van deze bacteriën bij mensen zonder symptomen, staat niet in deze richtlijnen, maar wordt wel vaak gedaan. Marije onderzocht de vraag of dit zinvol is. Ze ontdekte ten eerste dat er vaak geen antibiotische behandeling werd gegeven na een preoperatief positieve urinetest. Ten tweede lijkt er in deze groep preoperatieve patiënten met een positieve urinetest geen relatie te zijn tussen de bacteriën in de urinewegen en postoperatieve infecties elders in het lichaam. Haar conclusie: ‘op basis van de resultaten kunnen we overwegen om bij patiënten die geen klachten van de urinewegen hebben, en geen tekenen van een infectie, de preoperatieve urinetest niet uit te voeren.’

Belang verpleegkundig onderzoek

Voorafgaand aan de pitches werden de winnaars en overige aanwezigen geïnspireerd door een presentatie van prof. dr. Hester Vermeulen, hoogleraar verplegingswetenschap van het Radboudumc. Zij maakte op een inzichtelijke wijze helder wat het verschil is tussen wetenschappelijk onderzoek, Evidence Based Practice (EBP) en kwaliteitsverbetering en ook hoe deze alle drie bijdragen aan het leveren van waardevolle zorg aan patiënten. Hester Vermeulen was tevens voorzitter van het juryteam, dat de lastige taak had om het beste onderzoek te kiezen. Hester: ‘Marije is de terechte winnaar omdat haar onderzoek voldoet aan alle criteria die worden gesteld: De nieuwe kennis is verworven met een wetenschappelijke methodiek en de inhoud is klinisch en praktisch zeer relevant. Wat de doorslag gaf, is dat het onderzoek naadloos aansluit bij de maatschappelijke vraag om minder onnodige zorg te geven. Het resultaat is morgen direct toepasbaar in de praktijk van alle Santeon ziekenhuizen.’
Leonique Niessen, directeur Santeon sloot de middag af. Zij benadrukte aan alle aanwezigen het belang om de kennis die is opgedaan met al deze onderzoeken, met elkaar te delen over te nemen, om zo de kwaliteit van de patiëntenzorg in alle ziekenhuizen te verbeteren.

Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing: Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein/Woerden en kandidaat-lid Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De zeven ziekenhuizen samen bieden zo’n 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact