Leiden digitaliseert Russisch archief Boerhaave

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

06-12-2016

Het Leids Universitair Medisch Centrum en Museum Boerhaave gaan het Boerhaave-archief in Sint-Petersburg digitaliseren. Dat hebben ze gisteren afgesproken met onder meer het Militair Medisch Museum in de oude tsarenstad.

Al bijna drie eeuwen liggen brieven, collegedictaten en ander waardevol materiaal van de Leidse arts, anatoom, botanicus en scheikundige Herman Boerhaave (1668-1738) in de Militair Medische Academie in Sint-Petersburg. Omdat dit een militair instituut is, krijgen onderzoekers lastig toegang tot het materiaal. Door het online te zetten kan dit door iedereen worden bestudeerd. De afspraak is dat ook het werk van de negentiende-eeuwse Russische pionier in de chirurgie en anesthesie, Nikolay Pirogov, wordt gedigitaliseerd.

De Leidse hoogleraar, rector magnificus en directeur van de Hortus Botanicus, Boerhaave, studeerde filosofie, theologie en wiskunde en promoveerde ook aan de Leidse universiteit. Daarna studeerde hij geneeskunde en promoveerde hij in 1693 in Harderwijk en vestigde zich als arts in Leiden. Volgens historici reisde hij zelf nooit verder dan naar Harderwijk. Maar zijn nalatenschap belandde in Sint-Petersburg via twee neven, die opklommen in de Russische geneeskunde en daar minister van gezondheid en hoogleraar anatomie werden. De Russische geneeskunde begon zo’n beetje met Boerhaave, vertelt de directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft: ‘Tsaar Peter de Grote heeft Boerhaave in Nederland ontmoet. Rusland stuurde daarna geneeskundestudenten naar Nederland. Boerhaave heeft school gemaakt in Rusland en Pirogov hoorde daarbij.’

De samenwerking tussen Leiden en Sint-Petersburg omvat conferenties, tentoonstellingen, het catalogiseren en digitaliseren van de archieven en medisch-historisch onderzoek. Een dubbeltentoonstelling in Museum Boerhaave, het rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde, volgt tijdens de 350ste geboortedag van Boerhaave, op 31 december 2018. Ook de Russische Hermitage draagt daaraan bij met medische objecten uit de tijd van tsaar Peter de Grote.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact