Overhandiging petitie 'Stop de behandelindex'

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

06-12-2016

Op dinsdag 6 december om 13.45 uur overhandigen fysiotherapeuten en hun patiƫnten een petitie, die door 40.000 patiƫnten in de afgelopen weken is getekend, aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij protesteren hiermee tegen het feit dat zorgverzekeraars in toenemende mate bepalen hoeveel behandelingen hun fysiotherapeuten hen mogen geven.

 Zorgverzekeraars hanteren een zogenaamde behandelindex in zorgcontracten die zij afsluiten met fysiotherapeuten. Die behandelindex dwingt fysiotherapeuten tot een gemaximeerd aantal behandelingen, terwijl patiënten op medische gronden vaak meer behandelingen nodig hebben. Daarbij komt dat deze patiënten volgens hun aanvullende verzekering wel recht hebben op meer behandelingen. Via het mechanisme van de behandelindex proberen zorgverzekeraars het gemiddeld aantal behandelingen te drukken, terwijl zij via de aanvullende verzekering patiënten de indruk geven dat zij de behandeling krijgen die zij nodig hebben. Zoals uit onderzoeken van de Consumentenbond en het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie in de afgelopen weken al is gebleken, luiden fysiotherapeuten en andere paramedische zorgverleners de noodklok over de knellende bepalingen in zorgcontracten die zij door zorgverzekeraars opgedrongen krijgen. Deze bepalingen maken dat zorgverzekeraars zich meer en meer bemoeien met wat medisch noodzakelijk is. Volgens de zorgverleners een zeer onwenselijke situatie.

Zij worden nu gesteund door de 40.000 patiënten die met het tekenen van de petitie aangeven dat ook zij de zorgverzekeraar uit de behandelkamer willen weren. Met de petitie roepen zij de politiek op om snel maatregelen te nemen, zodat de invloed van zorgverzekeraars wordt teruggebracht tot waar hij hoort: inkoop van zorg, zonder enige bemoeienis met de medische kennis en ervaring van zorgverleners.

De petitie 'Stop de behandelindex' is een initiatief van de gelijknamige actiegroep, die bestaat uit een groot aantal onafhankelijke fysiotherapiepraktijken. Hun patiënten hebben deze petitie massaal getekend. De petitie wordt op dinsdag 6 december om 13.45 uur overhandigd aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Statenpassage van het gebouw van de Tweede Kamer.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact