Lancering landelijke infrastructuur voor personalized medicine en health onderzoek

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

02-12-2016

De eerste Health-RI Conferentie in Amersfoort op 1 december 2016 staat in het teken van de ontwikkelingen rondom Health-RI, de landelijke onderzoeksinfrastructuur voor personalized medicine & health research. Dit platform is ontwikkeld door een aantal Nederlandse organisaties, om efficiƫnter samen te werken en onderzoeksgegevens te combineren. De partijen betrokken bij de oprichting zijn: BBMRI-NL, ELIXIR-NL, EATRIS-NL, NFU, DTL, Health~Holland en Lygature.

 Voor personalized medicine & health verzamelen wetenschappers gedurende lange periodes data van grote groepen patiënten en gezonde burgers. Op basis van deze biomaterialen, beelden en gezondheidsdata wordt bijvoorbeeld gekeken naar de relatie tussen bepaalde genetische eigenschappen en het succes van behandelingen, of de kans op het krijgen van een bepaalde ziekte. Dit soort onderzoek wordt op veel locaties in Nederland uitgevoerd, veelal los van elkaar. Het onderzoeksveld is gefragmenteerd en onderzoekers krijgen niet altijd eenvoudig toegang tot relevante data. Health-RI is een antwoord op dit probleem. Het platform geeft vorm aan een verbindende nationale infrastructuur en geeft een praktische invulling aan het ‘Open Science’ beleid in Nederland door data, kennis en apparatuur optimaal toegankelijk te maken en te houden voor onderzoek.

Professor Frank Miedema (UMCU en NFU): “Health-RI is dé nationale infrastructuur voor personalized medicine & health onderzoek en vormt een one stop shop voor onderzoekers.”

Met Health-RI kan Nederland wereldwijd een voorloper zijn op het gebied van personalized medicine & health-onderzoek. “Met dit platform kunnen we krachten bundelen en op efficiënte wijze werken aan oplossingen voor gezondheidsproblemen”.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact