Psychiaters weer in actie over pensioenen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-11-2016

Psychiaters in loondienst gaan opnieuw actievoeren vanwege hun onopgeloste pensioenaftoppingsgeschil. Ze hopen dat het draaien van een tweede zondagdienst werkgeversorganisatie GGZ Nederland voldoende onder druk zet om te praten over een oplossing.

Dinsdag 1 november hielden psychiaters die in loondienst zijn bij een ggz-instelling al een eerste zondagsdienst. Hiermee protesteerden zij tegen het feit dat ggz-instellingen een, door een wetswijziging, vrijgevallen pensioenpremie niet uitkeren aan de psychiaters die bij hen werken.

Maar dat protest heeft niet opgeleverd wat de actievoerende partijen hoopten, zegt woordvoerder Marjolein Dekker namens werknemersorganisatie FBZ, de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS), die gezamenlijk optrekken in het geschil.

Volgens de drie partijen is er na de actie geen ruimte ontstaan om vervolgens weer met GGZ Nederland 'in gesprek te gaan om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen'. Daarom is besloten om dinsdag 17 januari opnieuw actie te voeren. Psychiaters kunnen tot half december aangeven of ze meedoen.

Medisch specialisten in loondienst onderhandelden afgelopen jaar ook over deze zogenaamde pensioenaftopping, met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) als werkgeversvertegenwoordiger. Na een eerste zondagsdienst die zij uit protest hielden werd een mediator aangetrokken. Dat leidde anderhalve week geleden tot een principeakkoord over dat aftoppingsgeschil.

'Het is voor ons lastig te verteren dat er nu wel een akkoord is met de ziekenhuizen maar niet met de ggz-instellingen', aldus Dekker. Het instellen van een mediator wordt door de LAD, FMS en FBZ op dit moment echter niet gezien als realistische optie in hun traject. Ze vinden de houding van GGZ Nederland daarvoor onvoldoende constructief en missen bereidheid aan die zijde om over een oplossing na te denken.

Woordvoerder Sjoerd Beumer van GGZ Nederland stelt dat zondagsdiensten uiteindelijk nadelig zijn voor patiënten en andere werknemers in ggz-instellingen en vindt het jammer dat er naar dit middel wordt gegrepen. ‘De pensioenaftopping voor inkomens boven de 100.000 euro is het gevolg van een wettelijke maatregel. De lagere pensioenpremie die hier het gevolg van is,  is door de overheid gekort op de bijdrage aan instellingen. Werkgevers hebben dus geen geld om dit te compenseren.’

Beumer wijst op de onderhandelingen voor de nieuwe cao-ggz die in het voorjaar van start gaan en waarbij het onderwerp geagendeerd kan worden. Beumer: ‘De cao-partijen kunnen dit gesprek dan met elkaar voeren, daar is volgens GGZ Nederland geen mediator bij nodig.’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact