Taakstraf geëist tegen arts/opiatendief

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-11-2016

Tegen een 56-jarige arts die in juli 2016 werd geschrapt uit het BIG-register is in een strafzaak een taakstraf, een voorwaardelijke straf en een extra lange proefperiode geëist. De arts wordt beschuldigd van het stelen van morfine, het uitschrijven van recepten voor zichzelf op naam van een andere arts en het oplichten van een apotheek.

De officier van justitie vindt het opvallend dat er door de beroepsgroep geen aangifte is gedaan tegen de arts, zo meldt de Volkskrant. De officier van justitie noemt een aan morfine verslaafde arts een groot risico voor de patiëntenzorg, al zou zijn verslaving voor zover bekend het functioneren van de arts niet hebben benadeeld.

In juli 2016 schrapte het College van Medisch Toezicht de arts uit het BIG-register. Uit de uitspraak van het college blijkt dat de arts een lange geschiedenis heeft van drank- en drugsgebruik, al sinds zijn 8-ste jaar. Dit leidde al in 1994 tot problemen, waarna hij zijn huisartsenopleiding in het buitenland voortzette. In 1996 en 1997 zijn meldingen gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van ontvreemding van opiaten toen hij als waarnemend huisarts werkte. Na een periode van psychologische begeleiding en frequente urinecontroles sloot de IGZ ‘de bemoeienis’ af.

In 2011 ontving de IGZ weer een melding van een huisartsenpost over ontvreemding van verdovende middelen door de arts. Ook had hij toen op naam van patiënten recepten voor zichzelf uitgeschreven. Omdat zijn registratie was verlopen deed hij op dat moment de huisartsenopleiding opnieuw, maar mocht deze niet meer voortzetten. Ook in 2013 en 2014 kwamen er meldingen binnen bij de IGZ over diefstal van opiaten. In die periode was hij in opleiding tot psychiater in Duitsland. Volgens de Volkskrant is de arts op dit moment ook nog in opleiding tot psychiater in Duitsland. De krant meldt tevens dat de arts in beroep is gegaan tegen zijn schorsing uit het BIG-register. Hij doet op dit moment mee aan het vijfjarig monitoringsprogramma ABS-artsen van de KNMG.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact