‘Zorgverlener kan beter wél griepprik halen’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-11-2016

Ondanks een gebrek aan krachtig bewijs voor het nut, moet ziekenhuispersoneel zich tóch laten vaccineren tegen griep. Dan maar op basis van gezond verstand, omdat er een hoge mate van biologische aannemelijkheid bestaat dat de prik effect heeft.

Dat stelt internist-infectioloog Ton Dofferhoff van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen deze week in een artikel in Medisch Contact. Hij wijst erop dat uit de meeste studies weinig bewijs naar voren komt dat het vaccineren van personeel influenza-infecties onder patiënten of bewoners voorkomt. Dit komt echter onder meer doordat de vaccinatiegraad tijdens die studies laag bleef. Aan het doen van goede klinische studies naar het nut van het vaccineren van personeel, zitten volgens Dofferhoff sowieso veel haken en ogen.

Toch is er volgens de Nijmeegse internist een goede biologische verklaring voor het nut van de griepprik; namelijk hoe meer personen zijn gevaccineerd des te kleiner de kans op een grote uitbraak. Daarnaast bestaan er geen aanwijzingen voor ernstige bijwerkingen, slechts voor lokale reacties op de plaats van de injectie. De angst voor bijwerkingen is echter samen met twijfel aan het nut ervan de voornaamste reden waarom zo’n 70 procent van het ziekenhuispersoneel geen vaccinatie haalt. Volgens Dofferhoff denken veel zorgverleners ten onrechte dat het nemen van hygiënische maatregelen de overdracht op patiënten ook wel zal voorkomen. Zo blijft ziek personeel regelmatig doorwerken vanwege de hoge werkdruk.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact