Weer vragen over Van der Steur en zaak-Maat

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-11-2016

Werd de samenwerking met hoogleraar anatomie en fysische antropologie George Maat bij de identificatie van de MH17-slachtoffers beëindigd op initiatief van de politie of had minister Van der Steur daar de hand in? D66-Kamerlid Pieter Omtzigt stelt opnieuw Kamervragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De Volkskrant publiceerde gisteren passages uit e-mails die via een WOB-verzoek openbaar waren geworden. 'Het klopt niet’, schrijft een adviseur van de korpschef januari dit jaar, ‘dat de beëindiging van de samenwerking eigenstandig door de politie is genomen in het kader van een rechtspositionele, arbeidsrechtelijke relatie’. Het opschorten van de samenwerking van de politie met Maat in het MH17-identificatieproces ‘kan niet los worden gezien van de politieke uitspraken van de minister daarover in de pers en in de Kamer op 22 en 23 april 2015', aldus de adviseur.

Omtzigt reageert in de Volkskrant: 'Als je dit leest, wordt het duidelijk dat de politie ondergeschikt is aan de minister. De minister heeft de politie formeel niet de opdracht gegeven om de samenwerking met Maat te beëindigen. Maar wel in een situatie gebracht dat er voor de politie geen andere keuze meer was. Dat is ernstig, dat moet je in een rechtsstaat niet willen.' Als het klopt wat de adviseur schrijft, dan heeft Van der Steur in januari de Kamer verkeerd geïnformeerd, concludeert de Volkskrant.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact