Trump kiest oud-chirurg Price voor zorg

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

29-11-2016

Donald Trump heeft de voormalig orthopedisch chirurg Tom Price aangewezen als de verantwoordelijke voor de Amerikaanse volksgezondheid. Hij lijkt hiermee verder te gaan op het pad om Obamacare te ontleden.

De 62-jarige Price is nu afgevaardigde uit Atlanta en werkte daarvoor twintig jaar als chirurg. Hij is een geducht Republikeins tegenstander van de zorgverzekeringswet die vertrekkend president Barack Obama in 2010 ondertekende. Al voordat de wet een feit werd, kwam de oud-chirurg met alternatieven, zoals zijn ‘Empowering Patients First Act’. Ook draagt Price de pro-lifebeweging een warm hart toe.

Tijdens de campagne heeft Trump gezegd dat hij minder bemoeienis van de federale overheid wil en meer controle voor de staten. Hoewel hij eerst voor complete afschaffing van Obamacare pleitte, hintte Trump er na een ontmoeting met Obama op dat hij delen van de wet toch wil behouden.

Het hervormen van de gezondheidszorg geldt als een van de belangrijkste binnenlandse successen van Obama’s presidentschap. Sinds de invoering van Obamacare daalde het aantal onverzekerde Amerikanen van zo’n 49 miljoen tot 29 miljoen. Maar de Republikeinen gruwen van de overheidsdwang. Price pleitte in zijn eerdere voorstellen voor een systeem waarin belastingvoordelen en speciale spaarrekeningen voor zorg een belangrijke rol spelen.

Als minister zal Price nauw samenwerken met Seema Verma, die leiding gaat geven aan Medicare en Medicaid, de twee belangrijkste gezondheidszorgprogramma’s. Verma heeft ervaring met de bureaucratische kant van de zorg. In de staat Indiana adviseerde ze gouverneur Mike Pence, de aanstaande vicepresident.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact