St. Radboud gebruikt Google Glass tijdens kaakchirurgie

23-09-2013

De Google Glass is voor het allereerst in de praktijk uitgeprobeerd in het UMC St. Radboud door chirurgen van de afdeling kaakchirurgie. De eerste resultaten waren veelbelovend.

strong>Een primeur 

Het onderzoek werd uitgevoerd door het REshape en Innovation Center van het ziekenhuis, dat hiermee als eerste in Europa de bril toepaste in de gezondheidszorg. De onderzoekers waren achteraf zeer te spreken over de pilot. De Google Glass maakte het mogelijk om vanuit het perspectief van de chirurg mee te kijken tijdens de operatie, en de kwaliteit van het videomateriaal dat de operatie opleverde was volgens hen bijzonder hoog. 
 
Educatieve waarde voor student én arts
Het Radboud benadrukt de meerwaarde van een tool als de Google Glass als toevoeging aan reeds bestaande educatieve middelen. De opnames worden vanuit hetzelfde perspectief gemaakt als waar studenten geneeskunde uiteindelijk aan moeten wennen. Het wordt hen gemakkelijker gemaakt om zich te verplaatsen in de rol van arts tijdens het bekijken van Google’s video’s.  Daarnaast maakt de bril het chirurgen mogelijk om overleg te plegen met collega’s, door hen inhoudelijke vragen te stellen die worden ondersteund door beeldmateriaal. 
 
Enig bijschaafwerk noodzakelijk
Ondanks de lovende kritieken merkten onderzoekers op dat de bril in sommige situaties nog wel wat kinderziektes vertoonde. Zo leidde de bewegingen van de drager soms tot schokkerig beeldmateriaal, en hadden de operatielampen hier en daar een negatief effect op de beeldkwaliteit. Daarnaast zou een mogelijkheid om de camera naar voren te laten kantelen de adequaatheid van het opgenomen materiaal positief beïnvloeden. Op dit moment is het slechts mogelijk om de camera naar links of rechts bij te stellen.   
 
Wordt vervolgd 
Het Radboud zal de komende maanden het verkennend onderzoek naar de Google Glass verder uitbreiden door de kosten, veiligheid, en inzetmogelijkheden van de bril te evalueren. 
 
Bent u ook een professional in de zorg, en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Naast onze vacatures voor de functie van chirurg treft u in onze bank nog talloze andere vacatures aan voor de meest uiteenlopende specialisaties in de zorgbranche.