‘Drukte huisartsenposten niet door vergrijzing’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

24-11-2016

De drukte op de huisartsenpost ligt niet aan de vergrijzing, maar is onder meer te wijten aan de overstap naar het Nederlands Triage Systeem. Dat stelt huisarts Arina Klokke deze week in een opiniestuk in Medisch Contact.

a href="https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/lhv-werkdruk-huisartsen-tijdens-diensten-te-hoog-.htm" class="" title="https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/lhv-werkdruk-huisartsen-tijdens-diensten-te-hoog-.htm">Klokke vindt dat er in de media te vaak wordt gezegd dat de vergrijzing de oorzaak is van de toenemende drukte op de hap. Zij constateert zelf dat het protocol van het triagesysteem het gezond verstand van de triagisten uitschakelt en dat patiënten precies weten wat ze moeten antwoorden om uitgenodigd te worden op het spreekuur van de huisarts op de hap. Patiënten hebben een andere kijk gekregen op medische klachten en de zorg die ze verwachten: namelijk 24/7-zorg, ook voor de kleinste dingen.

Klokke pleit voor het anders inrichten van het triagesysteem, bijvoorbeeld door het inzetten van telefoondokters en meer mogelijkheden voor ervaren assistentes om de klachten van patiënten te interpreteren. Daarbij zou dan wel meer gebruik moeten worden gemaakt van de huisarts als triagearts die feedback kan geven. Ook zouden huisartsenposten meer moeten werken met nurse practitioners om te bepalen of een patiënt door de huisarts gezien moet worden. Ook het invoeren van een eigen bijdrage voor de huisartsenpost en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis zou wat Klokke betreft een oplossing kunnen bieden.

Uit een onderzoek onder bijna vierduizend leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging blijkt dat driekwart van de huisartsen de werkdruk tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten als een probleem ervaart. Huisartsen verkopen daarom vaak een deel van hun diensten aan waarnemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 71 procent van de huisartsen vindt dat er vaker onterecht een hoge urgentie wordt gegeven door te voorzichtige en risicomijdende triage.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact