LHV: ‘Blijf onze zzp-overeenkomst gebruiken’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

23-11-2016

De overgangsperiode van VAR-verklaring naar de modelovereenkomst – een verklaring over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp-er – is verlengd tot 1 januari 2018 in plaats van 1 mei 2017. Toch raadt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) huisartsen aan de modelovereenkomsten te blijven gebruiken die de vereniging heeft ontwikkeld.

a href="https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/var-vervangen-door-modelovereenkomst.htm" class="" title="https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/var-vervangen-door-modelovereenkomst.htm">In februari werd besloten dat de VAR-verklaring voor zzp-ers wordt afgeschaft, omdat voor de belastingdienst moeilijk was te controleren of iemand niet tóch in een verkapt dienstverband werkt. De regeling zou veel misbruik hebben uitgelokt. De modelovereenkomst tussen werkgever en zzp-er zou meer zekerheden bieden aan beide partijen. Maar juist de invoering van de modelcontracten zou voor veel onduidelijkheid hebben gezorgd, onder meer doordat er heel veel verschillende soorten contracten mogelijk zijn.

Volgens de LHV zijn er sinds mei 5500 waarneemcontracten gemaakt met de ‘LHV-contractgenerator’ en moeten huisartsen dat blijven doen, omdat het verstandig is om afspraken op papier te maken. Praktijkhouders vragen volgens de LHV nog geregeld waarnemers om een VAR, maar die wordt niet meer verstrekt en heeft geen juridische status meer.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact