SEH-artsen bezorgd over drinkende senioren

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

16-11-2016

Steeds meer oudere mensen komen steeds vaker onder invloed van alcohol of zelfs stomdronken op de Spoedeisende Hulp. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) naar aanleiding van een ledenpeiling in samenwerking met het programma Hallo Nederland van Omroep Max.

90 procent van de 101 SEH-artsen die reageerden op de peiling heeft te maken met ouderen die onder invloed zijn en 60 procent maakt mee dat patiënten stomdronken zijn. Rond de 60 procent van de SEH-artsen signaleert gebroken heupen en andere gebroken botten ten gevolge van alcoholgebruik. Ook zien de spoedartsen oudere patiënten binnenkomen na verkeersongevallen door alcohol en patiënten die ondervoed zijn door hun alcoholgebruik. Ongeveer 35 procent van deze  artsen zegt zich zorgen te maken om het toenemend aantal ouderen dat onder invloed van alcohol op de SEH komt; maar hoe groot dat aantal eigenlijk is, blijkt niet uit de peiling. ‘Ik denk dat het misschien wel vaker voorkomt dan we verwachten’, zegt Ties Eikendal van het bestuur van de NVSHA in het item van Hallo Nederland.

Het gaat overigens vooral om ‘senioren’, mensen tussen de 55 en 65 jaar, en in mindere mate tussen de 65 en 80 jaar. SEH-artsen zien bijna geen ouderen boven de 80 jaar die onder invloed van alcohol op de SEH komen.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact