Schippers wint ‘prijs’ om privacyschending

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-11-2016

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid krijgt van privacyorganisatie Bits of Freedom een ‘prijs’ omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. Daarmee zou Schippers de privacy zodanig schenden dat ze er de zogenoemde Big Brother Award voor heeft gewonnen.

De winnaar werd maandagavond bekendgemaakt in Amsterdam. Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht, waarbij 51 procent de keuze maakte voor Schippers. De nieuwe wet van de bewindsvrouw, die is aangenomen door de Tweede Kamer en goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens, maakt het makkelijker voor verzekeraars dossiers in te zien om fraude op te sporen.

Schippers liet weten ‘trots’ te zijn op de prijs. ‘Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen. Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook nu trots dat ik daaraan kan bijdragen.’

Bits of Freedom, de organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten, geeft daarnaast een prijs aan de gemeente Rotterdam. De stad krijgt de prijs omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact