Kabinet wil opheldering België over NIPT

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-11-2016

België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.

Schippers vraagt zich af of het bedrijf Gendia, dat Nederlandse vrouwen die de NIPT-test ondergingen later opnieuw andere onderzoeken aanbood, geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden. Ze begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteiten dat Gendia een privékliniek is. ‘In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelingen uitvoert gewoon onder de wet’, zei Schippers vrijdag.

BNR-radio maakt woensdag bekend dat Gendia vrouwen die bij de NIPT-test aangeven dat er kanker in de familie voorkomt, maanden na de test benadert voor een preventieve kankerscreening van 359 euro. Volgens gezondheidsrechtsdeskundigen schendt het commerciële laboratorium daarmee Nederlandse en Europese privacywetgeving.

Vandaag werd bekend dat het Amsterdamse ziekenhuis OLVG de samenwerking met het Belgische bedrijf stopt en daarmee geen NIPT-test meer aanbiedt. De minister begrijpt deze stap van het ziekenhuis. Ziekenhuizen die nog wel samenwerken met Gendia, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact