Huisartsbezoek gedaald sinds thuisarts.nl

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-11-2016

Het zorggebruik bij de huisarts was twee jaar na de lancering van de website Thuisarts.nl afgenomen met 12 procent. Dit is landelijk te vertalen naar een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap dat is gepubliceerd in BMJ open.

De onderzoekers maakten gebruik van Nivel-data van bijna 1 miljoen inwoners. Tussen 2009 en 2014 bezochten zij in totaal 18,1 miljoen keer hun huisarts. Het aantal huisartsbezoeken voor en na de lancering van Thuisarts.nl werd vergeleken. Ter controle werd ook gekeken naar consulten over onderwerpen waarover niks te vinden was op de website en die bleken niet te zijn verminderd.

Na de lancering van Thuisarts.nl in maart 2012 bleek vooral het aantal telefoontjes naar de huisarts te zijn afgenomen. En er kwamen juist meer lange huisartsconsulten van twintig 20 minuten. Opvallend was ook dat het zorggebruik van ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status afnam. De onderzoekers concluderen dat de website Thuisarts.nl ook deze bevolkingsgroepen bereikt.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact