Uitzending Rambam over Dokteronline gaat door

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

10-11-2016

De uitzending van Rambam over Dokteronline mag donderdagavond worden uitgezonden. Dat bepaalde de rechter gisteren in een kort geding dat dokteronline.nl aanspande tegen Rambam.

a href="http://pers.bnnvara.nl/rambam-legt-wanpraktijken-rond-dokteronlinenl-bloot/" class="" title="http://pers.bnnvara.nl/rambam-legt-wanpraktijken-rond-dokteronlinenl-bloot/">In de uitzending van Rambam claimen de presentatoren dat via Dokteronline.com moeiteloos antidepressiva en zware pijnstillers besteld kunnen worden zonder doktersbezoek. Bezoekers van de website hoeven alleen maar een vragenlijst in te vullen, waarna ze worden gekoppeld aan een arts. Hoewel online medicijndiensten in Nederland verboden zijn, verkoopt de website volgens Rambam toch medicijnen via een ingewikkelde internationale constructie. Volgens Rambam krijgen dokters 5 euro per patiënt voor een online consult van 30 seconden. Eén van de betrokken artsen zou 1500 consulten per maand doen.

In een inmiddels verwijderd statement op de eigen website stelt Dokteronline.nl dat de website volkomen legaal is, voldoet aan alle regelgeving en helemaal niets te verbergen heeft. Toch wilde Dokteronline.nl dat de rechter het uitzenden van met verborgen apparatuur gemaakte opnames verbood. Dokteronline.nl stelt dat de website zélf geen arts is of medicijnen verkoopt, maar dat bezoekers alleen maar in contact worden gebracht met artsen, die een recept uitschrijven dat via een apotheek, verbonden aan Dokteronline, bij de bezoeker thuis worden bezorgd.

Dokteronline claimt verder dat er wél een behandelrelatie tussen arts en patiënt tot stand komt, terwijl dat in Nederland voor een online consult niet nodig is als de medicatiehistorie van de patiënt bekend is bij de arts. Verder zou voor een consult met en een recept van een Engelse arts überhaupt geen behandelrelatie mogelijk zijn. Dokteronline stelt dat er niet zomaar zware medicijnen kunnen worden besteld via de website en dat meerdere nepaanvragen van Rambam zijn geweigerd.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact