Kritiek IGZ op operatietraject Slotervaart

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

03-11-2016

Het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam is op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij inspectiebezoeken zijn tekortkomingen aangetroffen rond de procedures bij operaties, werd donderdag bekend.

‘Die kunnen ernstige gevolgen hebben voor de patiëntveiligheid’, stelt de IGZ. Het gaat onder meer om instrumenten die niet volgens de regels worden bewaard en klaargelegd voor operaties, waardoor ze mogelijk niet steriel zijn. Ook heeft het ziekenhuis geopereerd in operatiekamers die niet geschikt zijn voor het type ingreep. Het gaat dan bijvoorbeeld om de plaatsing van orthopedische implantaten en borstvergrotingen. Volgens de IGZ worden de stopmomenten niet goed geregistreerd en moet de overdracht van patiëntgegevens tussen verschillende medewerkers in het ziekenhuis beter.

Het ziekenhuis laat weten de bevindingen van de inspectie te delen. Het belooft bouwkundige aanpassingen te doen en de communicatie en verslaglegging te verbeteren. MC Slotervaart moet de tekortkomingen voor het eind van het jaar hebben opgelost. Als dit niet het geval is kan het ziekenhuis worden beboet.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact