Honderden co’s in actie

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

27-10-2016

Honderden coassistenten voeren vandaag actie via social media. Met de hashtags #coassistenten en #ditdoetdeco laten ze de minister zien wat een coassistent op een dag doet. Naast de foto’s van hun dagbesteding, deelden veel studenten rond 13.00 uur een foto waarop ze letterlijk op een houtje bijten.

Coassistenten voelen zich zwaar getroffen sinds de studiefinanciering is afgeschaft en het nieuwe leenstelsel is ingegaan. Ze hebben een werkweek van zo’n 50-60 uur, en krijgen geen tegemoetkoming daarvoor. De master geneeskunde duurt drie jaar. Een gezamenlijke werkgroep van De Geneeskundestudent, LOCA en LMSO heeft een jaar geleden 22 duizend handtekeningen verzameld, om een tegemoetkoming voor coassistenten te vragen. Minister Bussemaker (OCW) wees dit verzoek af.

Verschillende organisaties, prominenten uit de zorg en Kamerleden hebben zich achter de actievoerende coassistenten geschaard. Ook de KNMG spreekt zijn steun uit. ‘De coassistent wordt onevenredig zwaar getroffen door het nieuwe leenstelsel. (…) Als KNMG-voorzitter en als arts ondersteun ik deze actie van harte en roep ik de minister op om over de brug te komen’, stelt KNMG-voorzitter René Héman in onderstaand filmpje.

Morgen gaat Bussemaker in gesprek met LMSO, LOCA en De Geneeskundestudent.

Lees ook:

print dit artikel
  • Hanna van de Wetering

    Hanna is webredacteur en journalist en richt zich in het speciaal op de artsen van de toekomst met Arts in Spe.  

Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties
dit artikel delen