Echtgenoot Schippers gestopt als zorgconsultant

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

12-10-2016

De echtgenoot van minister Schippers heeft recentelijk ontslag genomen bij adviesbureau P5COM, omdat het bedrijf de druk van negatieve media-uitingen over haar man Sander Spijker niet meer aankon. Spijker nam dit besluit na een uitzending van het satirische programma Zondag met Lubach begin september, zo vertelt Schippers in een aflevering van het actualiteitenprogramma Pauw.

In zijn programma stelde Arjan Lubach dat Spijker als zorgconsultant zorgbedrijven helpt zoveel mogelijk geld te verdienen. Volgens Lubach zijn dit soort bedrijven heel vervelend voor minister Schippers, die de zorg de broekriem probeert aan te halen. De man van minister Schippers leeft van de mazen in haar wet, stelt hij. Lubach is niet de eerste die de werkzaamheden van Spijker onder de loep legt; begin maart bracht Follow the Money naar buiten dat de man van Schippers zorginstellingen helpt ‘slimmer’ declareren. Volgens Follow the Money lucratief advieswerk dat in strijd lijkt met de ‘zinnige en zuinige zorg’- agenda van Schippers.

Schippers zegt in Pauw dat het bedrijf van haar man heeft gezegd zich niet met dit soort advieswerk bezig te houden en het ook heel verwerpelijk te vinden. Ze vindt dat er geen bewijs wordt geleverd en de beweringen niet worden onderbouwd. Schippers in Pauw: ‘Het knaagt toch wel beetje aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat iemand blijkbaar niet hoeft te bewijzen dat iemand – het gaat me niet eens om de wet – dat iemand immorele dingen doet.’ Hoewel haar man nog maar recent ontslag heeft genomen, denkt Schippers dat hij nu even geen zin heeft om weer in de zorg te werken. Schippers vindt dat ze er als minister aandacht voor moet hebben dat er geen kans is op belangenverstrengeling: ‘Je partner heeft ook het recht om zijn eigen beroep te kiezen en zijn brood te verdienen. Je moet er alert op zijn dat er geen kans is op belangenverstrengeling, maar dat was hier niet.’

In een kort statement op Twitter stelt Zondag met Lubach: ‘juist omdát het gevoelig lag hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen'.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact