IJsselmeerziekenhuizen maken tarieven openbaar

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-10-2016

De MC Groep van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten heeft vrijdag als eerste ziekenhuisorganisatie de tarieven op haar website gepubliceerd die ze heeft afgesproken met zorgverzekeraars.

‘MC Groep vindt het belangrijk dat de patiënt vooraf weet wat een behandeling kost en op basis daarvan een weloverwogen keuze kan maken’, aldus directeur Willem de Boer op de site. Het ziekenhuis reageert volgens eigen zeggen op een oproep van de Consumentenbond aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De bond hoopt zo uiteindelijk meer gelijkheid in de tarieven te verwezenlijken.

Woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten dat de NVZ het een ‘gedurfde stap’ vindt van de MC groep. Van der Horst: ‘Het geeft de discussie over transparantie een nieuwe impuls.’ De NVZ sluit zich aan bij het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat het goed is als zorgverzekeraars de tarieven publiceren omdat zij er goed zicht op hebben. Verzekeraars brengen de tarieven van verschillende ziekenhuizen immers direct aan patiënten in rekening via het eigen risico. De ACM stelt dat ziekenhuizen beter niet zelf kunnen publiceren, omdat dat een verstoring kan opleveren in de jaarlijkse onderhandelingen met verzekeraars.

Ook het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk stelde zijn afgesproken tarieven deze week beschikbaar, maar dan aan de Consumentenbond. Het Rode Kruis Ziekenhuis en de Consumentenbond hebben volgens de laatste afgesproken dat de tarieven uit Beverwijk zo snel mogelijk worden gedeeld met alle zorgconsumenten.

ANP

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact