Expertise in ernstig hersenletsel gebundeld

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-10-2016

Het eerste landelijke expertisenetwerk voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel is vandaag van start gegaan. Het netwerk vormt een brug tussen praktijk, wetenschap en onderwijs, zodat mensen met ernstig hersenletsel na een coma niet meer ‘tussen wal en schip vallen’. Dit heeft het Radboudumc bekendgemaakt.

Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kampen met zulke ernstige gevolgen dat zij intensieve behandeling en zorg nodig hebben, soms zelfs 24-uurszorg. Aan dergelijke behandelingen gericht op herstel is in Nederland een gebrek, vooral voor mensen ouder dan 25 jaar met langdurige bewustzijnsstoornissen.

Ook is vaak onduidelijk waar mensen met NAH die chronische zorg nodig hebben, terecht kunnen. De initiatiefnemers van het netwerk streven naar intensieve behandeling en begeleiding. Het netwerk maakt een samenhangend traject mogelijk met zorg op maat in alle fasen van het hersenletsel.

In een persbericht stelt het Radboudumc: ‘De gedeelde passie voor de doelgroep is de basis voor de partijen om hun jarenlange ervaring en expertise te bundelen, zodat de zorg voor mensen met de meest ernstige vormen van NAH en hun naasten wordt verbeterd. Daarnaast biedt het netwerk de mogelijkheid om systematisch onderzoek te doen naar de beste vormen van behandeling.’

Netwerkpartners zijn de onderzoeksgroep ‘Niemand tussen Wal en Schip’ van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, kenniscentrum langdurende zorg Vilans en een reeks zorgcentra.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact