KNMG wint btw-zaak over activiteiten RGS

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-10-2016

Artsenfederatie KNMG betaalde terecht geen btw over het werk van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Dat oordeelde de rechtbank eind september. De Belastingdienst gaat in hoger beroep.

De Belastingdienst besloot in 2013 dat de KNMG met terugwerkende kracht en voor de toekomst btw moet heffen over al haar opleidings- en (her)registratie-activiteiten. De rechtbank heeft op 20 september besloten dat deze activiteiten vanaf 2012 zijn vrijgesteld van btw. In een bericht op haar website schrijft de KNMG deze week: ‘De reden hiervoor is dat de activiteiten van de RGS nauw samenhangen met de sociale zekerheid. Volgens de rechter zijn de kwaliteitsbewaking en opleiding van artsen essentieel voor de sociale zekerheid van burgers.’

Najaar 2014 ontving de KNMG een btw-naheffing van 5 miljoen euro over de diensten van de RGS gedurende de jaren 2008-2013. De KNMG startte bezwaarprocedures en uiteindelijk een rechtszaak, maar moest in afwachting van de uitspraak al wel btw afdragen en een deel van de naheffing betalen. Wat volgde was een tariefverhoging voor registratie, herregistratie en erkenningen van aiossen, specialisten en opleidingsinstellingen van 15 procent voor de duur van vijf jaar. Deze verhoging is onlangs goedgekeurd door de minister van VWS. Over vijf jaar wordt beoordeeld hoe de tarieven er voor de toekomst uit zullen zien.

De RGS is een samenvoeging van drie voormalige registratiecommissies, de Huisarts, Verpleeghuisarts en arts voor verstandelijk gehandicapten Registratie Commissie (HVRC), de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) en de Sociaal-Geneeskundigen Registratie Commissie (SGRC). Op 1 januari 2013 ging de RGS van start.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact