Weerzien na veertig jaar

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

21-09-2016

Technische hoogstandjes zijn prachtig. Maar geneeskunst draait om meer dan dat, draagt oud-chirurg Piet Leguit sinds jaar en dag uit. Een bijzondere ontmoeting met een oud-patiënt versterkt hem in dat idee.

Twee heren op leeftijd, ondanks het warme zomerweer netjes in het pak, lopen de voormalige heelkundekliniek van het Binnengasthuis in Amsterdam binnen. De een heeft er zijn opleiding tot chirurg gevolgd, de ander lag er vijf maanden als patiƫnt. Het oude gebouw wordt nu bevolkt door startende ondernemers die voor weinig geld midden in Amsterdam een werkplek hebben. Antikraak, zolang de Universiteit van Amsterdam nog geen bestemming heeft voor deze stenen, die al sinds 1981 geen ziekenhuis meer vormen.

In 2013 kreeg oud-chirurg Piet Leguit een mail van ene Bill Thomson, een Amerikaanse zakenman die in 1974 op een haar na dood was geweest. Tijdens een werkbezoek aan Nederland scheurde zijn slokdarm bij hevig braken. Het boerhaave-syndroom, in het land van de dokter die deze levensbedreigende situatie zijn naam gaf. Thomson belandde via een ander ziekenhuis in het Binnengasthuis, waar Leguit assistent was onder hoog-leraar Pim Brummelkamp.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact