Bouw uw carrière tijdig af

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

21-09-2016

Iedere arts moet zich al vroeg bezinnen op het einde van zijn loopbaan, ook om te voorkomen dat hij zich ontwikkelt tot een karikatuur waar iedereen last van heeft, betoogt cardioloog Hans Kragten (64).

In de beroepsgroep artsen wordt veel waarde gehecht aan het streven naar groter, hoger en beter, maar wordt opvallend weinig nagedacht over het moment waarop iemand een stapje terug gaat doen. Meestal ontstaat deze gedachte wanneer we tegen de grenzen van onze capaciteiten dreigen aan te lopen. Artsen die daarvoor durven uit te komen, stuiten regelmatig op onbegrip en vinden geen gehoor. En dus ontkennen velen deze natuurlijke elementen in hun carrière en is er een kans, dat ze – gefrustreerd door deze ervaringen – negatief gedrag ontwikkelen. Gedrag dat slecht is voor henzelf, voor de omgeving en de patiëntenzorg.

Een aantal karikaturen kunnen daarvan het gevolg zijn. Zo houdt dr. Uitgeput het fysiek niet meer vol, heeft dr. Tegenstem de souplesse in het omgaan met vernieuwingen verloren en weigert dr. Houdtnooitop om een stapje terug te doen. Deze artsen worden niet zelden binnen een maatschap als een loodzware last ervaren. Iedereen zal in zijn stafmaatschap dergelijke collega’s en situaties herkennen. En al herkent u zichzelf misschien niet in een van deze karikaturen: aspecten van hun eigenschappen dragen we allemaal wel een beetje bij ons. Soms groeien die met de jaren. Ook bij mij.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact