Coassistenten gaan actievoeren

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

28-09-2016

Eind oktober gaan coassistenten op ludieke wijze actievoeren om aandacht te vragen voor hun positie. Dat maakt de werkgroep Tegemoetkoming Coassistenten bekend naar aanleiding van een nieuwe brief van minister Bussemaker van Onderwijs. Hierin geeft zij nogmaals aan dat er geen tegemoetkoming zal komen voor geneeskundestudenten in de masterfase van de opleiding.

‘De minister heeft duidelijk geen enkel beeld van wat coassistenten eigenlijk dóen’, zegt Rob van Gassel, lid van de werkgroep. ‘Dat blijkt wel uit haar brief waarin ze nogmaals schrijft dat coschappen niet zijn aan te merken als stage, maar als "onderwijsvorm". Dat dit niet klopt, wat coassistenten allemaal dóen en dat de coschappen meer zijn dan alleen een onderwijsvorm, willen we haar duidelijk maken met onze acties eind oktober. Wat we precies gaan doen, moeten we nog invullen. De bedoeling is op een positieve en ludieke wijze aandacht te vragen. De acties mogen niet verstorend zijn voor de patiëntenzorg.’

De werkgroep Tegemoetkoming Coassistenten, die is samengesteld door De Geneeskundestudent, het Landelijk Overleg Co-Assistenten en het Landelijk Medisch Studenten Overleg, is erg teleurgesteld over het weigeren van een speciale regeling voor geneeskundestudenten die in hun coschapfase zitten. Bussemaker blijft in haar nieuwe brief bij haar mening dat geneeskundestudenten hun extra studieschuld later makkelijk kunnen terugbetalen. Bovendien schrijft ze dat een studie niet alleen moet worden bekeken vanuit een smal financieel perspectief, maar ook vanuit een breder perspectief; dat een studie ook waarde heeft op een abstracter niveau, zoals culturele en algemene vorming.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact