‘Nog altijd problemen kinderoncologie Radboudumc’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

29-09-2016

Het rommelt nog steeds op de afdeling Kinderoncologie van het Radboudumc in Nijmegen, ondanks dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het intensief toezicht heeft opgeheven. Dat stellen Wouter Kollen van Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) en directeur Marianne Naafs van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) in een aflevering van het tv-programma Meldpunt van Omroep Max.

Meldpunt legt een verband tussen de personeelstekorten en het overlijden van een 16-jarige patiënt met leukemie aan een schimmelinfectie, waarvoor hij niet preventief werd behandeld. Gisteren zond Omroep Max het programma uit.

De IGZ hield tot maart 2016 een jaar lang extra toezicht op alle afdelingen Kinderoncologie van algemene ziekenhuizen en umc’s. Dit toezicht werd ingesteld vanwege de overgang naar geconcentreerde zorg in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht, dat in mei 2018 volledig in gebruik zal zijn. Volgens de IGZ was de zorg in alle betrokken ziekenhuizen weer op koers. Oók in het Radboudumc dat in 2015 een patiëntenstop had vanwege het vertrek van drie kinderoncologen. Deze zijn destijds gedeeltelijk vertrokken naar het Prinses Máxima Centrum.

Kollen zegt in Meldpunt dat er destijds drie kinderoncologen werden gedetacheerd uit Rotterdam en vanuit het Prinses Máxima Centrum en dat het toen een tijd goed ging. Inmiddels zijn er volgens Naafs weer kinderoncologen vertrokken en intern naar een andere afdeling gegaan, waardoor de situatie ‘nu een beetje terug bij af is’, zoals ze zegt in Meldpunt. Volgens Kollen leverde dat voor de zomer weer een hulpvraag op vanuit de resterende kinderoncologen in het Radboudumc, die aangaven dat ze structurele ondersteuning nodig hadden. Volgens Meldpunt zijn er veel ouders die klachten hebben over de afdeling. Zo zouden er bijvoorbeeld slechte overdrachten worden gedaan tussen artsen en medicatie worden vergeten. Volgens Meldpunt zeggen artsen dat er sprake is van onderbezetting, gebrek aan ervaring en overspannen medewerkers.

Het Radboudumc erkent in een bericht op de eigen website dat er sprake is geweest van een tekort aan medewerkers, door het vertrek van artsen, verpleegkundigen en paramedici naar het Prinses Máxima Centrum, met de opnamestop als gevolg. Op dit moment is de personele capaciteit volgens het Radboudumc voldoende om op verantwoorde wijze zorg te verlenen aan kinderen met kanker. Volgens het Nijmeegse ziekenhuis bevestigen zowel SKION als VOKK dit.

Simone Paauw

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact