Belastingdienst keurt samenwerkingsmodel goed

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

21-10-2014

De belastingdienst heeft het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen toestemming gegeven om een Medisch-Specialistisch Bedrijf (MSB) op te richten, meldt Zorgvisie. Het is de eerste instelling die van de fiscus goedkeuring heeft gekregen.

Het oordeel van de fiscus werd met smart afgewacht. Vanaf 2015 kunnen de tot nu toe vrijgevestigde specialisten niet meer zelfstandig declareren, waardoor het gevaar bestaat dat zij niet meer als zelfstandig ondernemer worden gezien. De specialisten kunnen ervoor kiezen om in loondienst te gaan, maar er zijn verschillende modellen bedacht voor specialisten die dat niet willen. Daarbij is het van belang dat bekend is hoe de fiscus oordeelt over de overeenkomst, zei Janko de Jonge (OMS) eerder dit jaar tegen Medisch Contact ‘Normaal gesproken toetst de belastingdienst achteraf. In dit geval had dat betekend dat ziekenhuizen en vrije beroepsbeoefenaren tot 2016 hadden moeten wachten op zekerheid. Dan hadden ze dus te horen kunnen krijgen dat de medisch specialisten toch niet als fiscaal ondernemer werden beschouwd, en hadden zij allerlei al gemaakte afspraken weer moeten aanpassen.’ Door de goedkeuring voor het MSB van het Nijmeegse ziekenhuis, weten andere instellingen dat de kans groot is dat eenzelfde opzet voor hen uitkomst kan bieden.

 

In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is gekozen voor een samenwerkingsmodel: de specialisten zijn in één collectief verenigd en maken met het bestuur van het ziekenhuis afspraken over bijvoorbeeld investeringen, tarieven, zorgvolumes en kwaliteit. Bij het MSB is er sprake van ondernemersrisico, oordeelt de fiscus, waardoor de specialisten fiscaal ondernemer kunnen blijven.

 

Ziekenhuizen die hun geplande model voor 15 oktober hebben ingediend, krijgen nog dit jaar antwoord. Eerdere monitoring van de OMS liet zien dat de meeste ziekenhuizen kiezen voor een samenwerkingsmodel. In november maakt de OMS bekend of dit inmiddels is veranderd.

 

 Sophie Broersen, Medisch Contact

Voor vacatures voor anios, aios, basisartsen en medisch specialisten, ga naar medischcontactbanen.nl

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact