NZa keurt fusieplannen VUmc en AMC goed

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-07-2016

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de fusieplannen van het VUmc en het AMC goedgekeurd, zo laat de toezichthouder weten. Nu moeten de ziekenhuizen de plannen alleen nog voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt.

align="">VUmc en AMC werken sinds 2011 al nauw samen, toen de academische ziekenhuizen bekendmaakten een alliantie te gaan vormen, maar niet de intentie te hebben om te fuseren. Dat veranderde in 2014, maar toen ging de voorgenomen fusie niet door vanwege juridische bezwaren van de Autoriteit Consument en Markt. In mei 2015 maakten de ziekenhuizen echter bekend de plannen tóch door te gaan zetten.

De Autoriteit Consument en Markt moet nu een uitspraak doen over de gevolgen van de fusie voor de concurrentie. De NZa toetst bij fusies in de zorg of de besluitvorming goed is verlopen en niet de inhoud van de fusieplannen, zo stelt de autoriteit in een bericht op de eigen website. Ook is de NZa van mening dat cruciale zorg aan patiënten bij de voorgenomen fusie geen gevaar loopt.

Woensdag maakte bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC zijn vertrek bekend. Hij speelde een hoofdrol in het bestuurlijk samenvoegen van de twee ziekenhuizen. Hij is per 1 januari 2017 benoemd tot bestuursvoorzitter van het University College London Hospitals (UCLH).

Simone Paauw

Nza: VUmc en AMC kunnen verder met hun fusieplannen

Lees ook:

13-07-2016   AMC-voorzitter Levi verruilt Amsterdam voor Londen
14-09-2011   Intensievere samenwerking VUmc en AMC
04-04-2014   Fusie AMC en VUmc gaat niet door
13-05-2015   AMC en VUmc zetten fusieplannen door
05-01-2016   Bestuurlijke splitsing VU en VUmc

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact