Taskforce maakt wachtkamerfilm Rookvrij zwanger

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-06-2016

Met de presentatie van een voorlichtingsfilm over een rookvrije zwangerschap voor in de wachtkamer heeft de Taskforce Rookvrije Start gisteren de aftrap gegeven. Onder voorzitterschap van gynaecoloog Clasien van der Houwen gaat de taskforce tabaksgebruik onder zwangeren bestrijden.

align="">Van alle zwangere vrouwen rookt 8,6 procent, onder lager opgeleiden is dit 22 procent. Na de bevalling steken veel vrouwen die wel stopten, weer een sigaret op. De taskforce bestaat uit kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches.

De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsverenigingen in de zorg, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Trimbos-instituut, ZonMw en het ministerie van VWS zullen als partners ondersteunen.

Gisteren presenteerde de Huisartsenkring Amsterdam, Jellinek, 1ste Lijn Amsterdam en GGD Amsterdam het Amsterdams Rookalarm. Met dit samenwerkingsverband willen ze voorkomen dat kinderen meeroken of beginnen met roken.

Eva Nyst

Professionals slaan handen ineen: geen sigaret voor, tijdens en na zwangerschap

Lees ook:

25-05-2016 Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
Inloggen
Huisarts wil Friese Ureterp rookvrij maken
10-06-2016   KWF: ‘6 procent rokers in 2050 is haalbaar’
01-04-2016   Gynaecoloog maakt sportclubs rookvrij
17-03-2016   KNMG: op naar een rookvrije samenleving

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact