‘Wachtlijst gedwongen opname onacceptabel’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

28-06-2016

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het onacceptabel als er wachtlijsten zijn voor mensen die gedwongen moeten worden opgenomen. Ze roept iedereen die daarmee te maken heeft op zich te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

align="">De Landelijke Huisartsen Vereniging trok dit weekeinde aan de bel omdat zij zien dat te veel mensen met psychische klachten moeten wachten op een gespecialiseerde behandeling. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in mei bleek dat de totale wachttijd gemiddeld genomen binnen de afgesproken Treeknorm van 14 weken blijft. Schippers vindt de wachttijd voor de eerste intake te lang. Ze laat onderzoeken of de Treeknormen – genoemd naar het landgoed waar aanbieders, verzekeraars en de VWS-minister overleg voerden – uit 2000 nog voldoen.

De NZa verplicht sinds april dit jaar de ggz-sector om wachttijden te publiceren, ook voor de generalistische basis-ggz en de gespecialiseerde ggz met verblijf. Zorgaanbieders geven daarbij aan voor welke diagnoses de wachttijd langer is dan hun gemiddelde wachttijd. Begin 2017 verschijnt de volgende marktscan waarin ook de wachttijden bij vrijgevestigden staan. Daarnaast heeft de NZa alle verzekeraars om verbeterplannen gevraagd die deze zomer bij de NZa aangeleverd moeten worden.

ANP/Eva Nyst

De brief aan de Tweede Kamer

Lees ook:

27-06-2016   Psychiatrisch patiënten al bij POH-ggz op wachtlijst
06-05-2016   Ggz nog te vaag over wachttijden
23-11-2015   NZa start meldactie wachttijden ggz
04-12-2014   Lange wachttijden voor gespecialiseerde ggz

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact