Dertien zorgverleners op Europese zwarte lijst

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

28-06-2016

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt de eerste ervaringen met de Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen, veelbelovend. Sinds januari kwamen er ruim 3700 meldingen uit twaalf Europese landen.

align="">Vanuit Nederland kwamen dertien meldingen over artsen, tandartsen of andere zorgverleners die hier hun werk niet meer mogen doen. Schippers meldt dat dinsdag tijdens een door VWS georganiseerde conferentie in Amsterdam waar EU-vertegenwoordigers praten over dit nieuwe waarschuwingssysteem.

De aanpak moet voorkomen dat artsen die in eigen land niet meer aan de slag mogen, doorwerken in een ander EU-land. Aanleiding voor de bijeenkomst is de herziene Europese richtlijn Erkenning Beroepskwalificaties die per 2016 in werking treedt.

Schippers kwam met het idee voor de verplichte Europese uitwisseling van dit soort gegevens naar aanleiding van onder anderen de zaak van de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur, die zich in Nederland uitschreef uit het BIG-register maar in Duitsland nog werkte. Schippers: ‘Dit is een mooie eerste stap op Europees niveau waarmee we patiënten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren. Dat is goed voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Tegelijkertijd zie je dat nog niet alle landen melden. Daar moeten we met elkaar naar kijken: wat gaat goed en wat kan beter.’

ANP/Eva Nyst

Lees ook:

18-01-2016   Geschrapte huisarts solliciteerde in Noorwegen
14-10-2015   Artsen makkelijker in EU aan de slag
15-04-2015   Europese zwarte lijst vereist goede BIG-registratie
01-09-2014   ‘Geen controle op zwarte lijst artsen’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact