IGZ: ‘Hartchirurgie goed, maar let op overdracht’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

16-06-2016

Cardiothoracale centra hebben de operatieve zorg op orde. Aandachtspunten blijven de gestructureerde overdracht, een strikte uitvoering van de time-out en de telling van instrumenten, gazen en disposables na de operatie. Dat staat in het rapport ‘Het operatieve proces in de cardiothoracale chirurgie’, dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gisteren publiceerde.

align="">De IGZ houdt sinds 2006 toezicht op het operatief proces met ziekenhuisbezoeken. De inspectie bezocht in 2015 twaalf van de zestien cardiothoracale centra om de kwaliteit te toetsen. Dat deed ze in de jaren daarvoor op de algemene operatieafdelingen in ziekenhuizen. De IGZ ziet een ‘beeld van voortschrijdende verbeteringen’.

Infectiepreventie blijft een bottleneck, zoals het verminderen van het aantal deurbewegingen tijdens operaties en het verbeteren van gebruik van mutsen voor het bedekken van het haar. Ook in de aanspreekcultuur tussen professionals ziet de inspectie ruimte voor verbetering. In alle bezochte ziekenhuizen werden patiënten voor en na de operatie goed geïnformeerd, aldus de IGZ.

Eva Nyst

Lees ook:

12-05-2016   Langzame tred? Hartchirurgie riskanter
19-05-2016   IGZ: ‘Ziekenhuisinfecties krijgen te veel kans’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact