KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

10-06-2016

Met een combinatie van maatregel zoals antirookcampagnes, ondersteuning van stoppers en accijnsverhogingen kan het aantal rokers in Nederland worden teruggedrongen tot 6 procent van de bevolking in 2050. Dat stelt KWF Kankerbestrijding op basis van onderzoek door de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos-instituut.

align="">KWF-rapportNu rookt 19,8 procent van de totale bevolking nog. De onderzoekers rekenden diverse scenario’s door, niet alleen om het effect op het aantal rokers vast te stellen, maar ook om de nettobaten voor de maatschappij te berekenen. Naast de inkomsten uit accijnzen werd daarbij gekeken naar bijvoorbeeld de verwachte daling in zorgkosten en de stijging in arbeidsproductiviteit.

KWF bepleit accijnsverhogingen te combineren met maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorstaat zoals rookverboden, hulp bij stoppen, grote mediacampagnes en marketingbeperkingen. Het idee dat een daling van het aantal rokers negatieve financiële gevolgen heeft vanwege de lagere accijnsinkomsten klopt volgens de onderzoekers niet. Louter accijnsverhogingen van 5 of 10 procent levert de samenleving tot 2050 respectievelijk 57 en 179,4 miljard euro op. Gecombineerd met de WHO-maatregelen dalen de baten, maar gaat de maatschappij er nog steeds respectievelijk 52,9 en 98,9 miljard euro op vooruit.

Clean Air Nederland is blij met het rapport. ‘Iedereen wist al hoe het zat, maar nu is het onderbouwd’, zegt een woordvoerder van de belangenvereniging voor niet-rokers. ‘Wij pleiten ervoor roken te behandelen als zware verslaving: tabak moet niet meer vrij verkrijgbaar zijn en verslaafden moeten nicotine kunnen krijgen bij de apotheek, net als heroïneverslaafden.’ Tom Wurtz van de Stichting Rokersbelangen reageert afwijzend: ‘Omdat KWF het onderzoek heeft betaald stond de uitkomst al vast, want wie betaalt, bepaalt.’

ANP/Eva Nyst


Het KWF-rapport

 

Lees ook:

25-05-2016 Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
Inloggen
Huisarts wil Friese Ureterp rookvrij maken
17-03-2016   Verslavingsarts Robert van de Graaf: ‘Ik wil instellingen rookvrij maken’
17-03-2016   KNMG: ‘Ban tabak uit het openbare leven’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact