Facebook en Apple betalen invriezen eicellen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-10-2014

Facebook en Apple hebben de kosten voor het invriezen van eicellen opgenomen in hun secundaire arbeidsvoorwaarden voor vrouwelijke medewerkers in Sillicon Valley. Dat schrijft het Amerikaanse NBC News.

Facebook en Apple zijn de eerste grote werkgevers die bijdragen in de kosten voor het om niet-medische redenen invriezen van eicellen. Facebook is volgens NBC recentelijk begonnen met deze secundaire arbeidsvoorwaarde en Apple volgt in januari 2015. Naar schatting van NBC bedragen de kosten 10.000 dollar per keer dat er eicellen worden weggenomen en minimaal 500 euro per jaar voor de opslag. Volgens NBC zouden Facebook en Apple er zeker 20.000 euro per werknemer voor over hebben.

Volgens NBC hoort deze nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde bij wat men noemt de Sillicon Valley ‘perks arms race’. Facebook en Apple en andere bedrijven in Sillicon Valley wedijveren in familie- en wellness-extra’s voor hun personeel. Zo dragen ze bij aan vruchtbaarheidsbehandelingen en aan adoptie en Facebook betaalt nieuwe ouders 4000 dollar ‘baby-cash’, die naar eigen inzicht mag worden besteed.

Dit alles om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers en talent in huis te houden. Maar, stelt NBC, een meer cynische uitleg zou kunnen zijn dat de financiële bijdrage voor het invriezen van eicellen een truc is om vrouwen te verleiden hun ziel te verkopen aan hun werkgever en hun vruchtbare periode op te offeren met het oog op een beloofde promotie.

Simone Paauw, Medisch Contact

Voor vacatures voor anios, aios, basisartsen en medisch specialisten, ga naar medischcontactbanen.nl
 

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact