RTL Nieuws publiceert IGZ-lijst met calamiteiten

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

31-05-2016

RTL Nieuws heeft een lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gepubliceerd met 1214 calamiteiten. Op de lijst staan naast een zwart kruisje, het geslacht en leeftijdscategorie van de patiënt, datum van calamiteit en melding en de naam van het ziekenhuis.

align="">RTL Nieuws deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en kreeg de lijst met gegevens over de jaren 2013, 2014 en 2015 ‘na een jarenlange juridische strijd’ in handen. Volgens de nieuwszender komen jaarlijks honderden patiënten in het ziekenhuis door een fout om het leven, zonder dat deze worden doorgegeven aan de IGZ. Gezondheidsinstituut Nivel berekende dat in dezelfde periode zo’n 3000 patiënten betrokken waren bij een calamiteit. Zes op de tien medische missers zouden dus niet gemeld worden, concludeert RTL Nieuws, dat ook meldt dat 65-plussers en baby’s het vaakst slachtoffer zijn van medisch falen.

De IGZ laat weten dat de schatting waarschijnlijk niet klopt. ‘Niemand weet hoeveel calamiteiten nog niet worden gemeld. RTL Nieuws doet een schatting door de aantallen meldingen bij de inspectie te vergelijken met een schatting van het Nivel. Die vergelijking gaat mank. De IGZ gaat uit van feitelijke meldingen tussen 2013 en 2015 volgens de wettelijke definitie van een calamiteit. In de schatting van het Nivel zit ook de grote categorie incidenten waarvan onduidelijk is of het wel of geen calamiteit betreft’, aldus de inspectie.  VWS-minister Schippers zegt morgen in tv-programma Zembla dat ze wil dat de IGZ calamiteitenrapporten openbaar maakt en het begrip calamiteit beter definieert.

ANP/Eva Nyst

Lees ook:

30-05-2016   Schippers: ‘Calamiteitenrapporten openbaar’
02-05-2016   Patiënt veel vaker gehoord bij calamiteiten
25-04-2016   Ziekenhuizen melden 909 calamiteiten
15-04-2016   Weer ophef over niet melden calamiteit
18-02-2015   Wees open over calamiteitenonderzoek

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact