Monro ziekenhuis past vaak diagnoses aan

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-10-2014

Bij één op de tien vrouwen die voor een second opinion bij het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) komen, wordt de diagnose aangepast. Dat stelt directeur Jan van Bodegom.

Bij nog eens 15 tot 20 procent van de vrouwen die voor een second opinion aankloppen bij het gespecialiseerde borstkankerziekenhuis, wordt volgens Van Bodegom een ander behandelplan opgesteld. De chirurg wil in overleg met de beroepsgroep over deze cijfers. In de Telegraaf reageerden al verschillende partijen op de cijfers. Zo liet Hans Gelderblom van de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen weten dat hij de cijfers onwaarschijnlijk hoog vindt en deze graag wil inzien. Oncologe Anja Timmers van het AMZ benadrukt dat een aangepaste diagnose of behandeling niet wil zeggen ‘dat anderen iets fout doen’. Van Bodegom zegt dat hij de betrokken partijen uitnodigt om over zijn bevindingen te komen praten. ‘We willen niet verbergen wat we vinden, maar ook geen onrust stoken. Het gaat goed in Nederland, maar wij zien dat het door specialisatie nog beter kan.’

Als voorbeelden van andere diagnoses worden genoemd dat er metastases aanwezig zijn die niet eerder werden gezien, dat de omvang van de tumor veel groter of kleiner is of dat een tumor niet HER2-positief blijkt te zijn.

Sophie Broersen, Medisch Contact

Voor vacatures voor anios, aios, basisartsen en medisch specialisten, ga naar medischcontactbanen.nl
 

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact