Zikavirus slaat toe in Afrika

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

20-05-2016

Het zikavirus dat tot ernstige afwijkingen bij ongeboren baby’s kan leiden, is voor het eerst ook in Afrika opgedoken. Dat heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Afrika, Matshidiso Moeti vrijdag gezegd. Het gevreesde virus dat Latijns-Amerika en vooral Brazilië heeft getroffen, staat volgens Moeti nu op de drempel van Afrika.

align="">Het Braziliaanse type zikavirus is volgens de WHO geconstateerd in Kaapverdië. Deze eilandenrepubliek ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Senegal.

De World Federation of Neurology (WFN) laat weten dat de zika-epidemie mondiale vormen heeft aangenomen, onder meer door de voortdurend groeiende aantallen van seksueel overgedragen zikabesmettingen in Europa. De WFN maakt richtlijnen voor diagnostische criteria voor neurologische complicaties van het zikavirus.

Professor John England van de WFN zikawerkgroep laat weten dat de focus ligt bij toezicht, muggenbestrijding en preventie. Er is geen vaccin tegen zika en er zijn geen bewezen risicofactoren voor het ontwikkelen van neurologische symptomen. England: ‘Vooral als duizenden atleten en fans in juli naar Rio reizen, moeten we mensen bewust maken van de risico’s en ze informeren hoe ze zich kunnen beschermen.’

Op 11 mei hadden 58 landen besmettingen via muggen gemeld. Negen landen rapporteerden overdracht van het zikavirus van mens tot mens.

ANP/Eva Nyst

Lees ook:

12-05-2016   Geen afname abortussen in ontwikkelingslanden
28-04-2016   Artsen Suriname luiden noodklok
09-03-2016   Vier vragen over het zikavirus

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact