Hoge Raad handhaaft vrijspraak Jansen Steur

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

17-05-2016

De vrijspraak voor ex-neuroloog Ernst Jansen Steur blijft overeind. De Hoge Raad in Den Haag heeft dat dinsdag bepaald. In maart dit jaar adviseerde de advocaat-generaal al aan de Hoge Raad het vonnis in hoger beroep niet te vernietigen omdat de vrijspraak terecht was.

align="">Jansen werd juni 2015 door het gerechtshof Arnhem vrijgesproken. Het hof achtte niet bewezen dat hij schuldig was aan het opzettelijk ‘in hulpeloze toestand brengen dan wel laten van negen patiënten’. Het Openbaar Ministerie ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad.

In eerste aanleg was de voormalig neuroloog tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in Almelo oordeelde februari 2014 dat de ex-neuroloog zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel had toegebracht. Het OM had zes jaar geëist.

Jansen Steur had zich al uit het BIG-register geschreven maar mag zich van de tuchtrechter nooit meer inschrijven. Het hoger beroep in de tuchtzaak dat hij destijds aankondigde werd niet aangespannen. De advocaat van Jansen verklaarde hierover: ‘We richten ons volledig op de strafzaak.’

Jansen Steur werd onder meer vervolgd wegens het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, slechte dossiervoering, diefstal en het veroorzaken van de zelfmoord van een patiënte in het Medisch Spectrum Twente.
Eva Nyst
@medischcontact

Lees ook:

27-01-2016   'OM over de schreef in zaak-Jansen'
22-03-2016   Vrijspraak ex-neuroloog Jansen blijft staan
29-06-2015   OM in cassatie in zaak-Jansen Steur
18-05-2015   Jansen Steur afwezig bij hoger beroep
18-05-2015   Dossier Jansen Steur

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact