Patiënten vrezen nieuwe beelddiensten artsen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

13-10-2014

Twee nieuwe beelddiensten voor artsen zijn in opkomst. Google experimenteert met een videochat waarin patiënten in contact kunnen komen met echte artsen. Foto-app Figure 1, met beelden van medische aandoeningen, is binnenkort beschikbaar in Europa, maar patiënten vrezen voor hun privacy.

Internetgebruikers in de VS die aan het googelen zijn naar medische informatie kunnen het aanbod krijgen van Google om een videochat te starten met een echte arts. Voorlopig gaat het om een experiment. Volgens Google is het nog onbekend of de test wordt uitgerold naar alle gebruikers en of de dienst ook in Europa zal worden aangeboden. De videochat met artsen zou deel uit kunnen gaan maken van de Helpouts-dienst van Google. Deze dienst werd een jaar geleden geopend en is bedoeld voor het leveren van digitale hulp door middel van videogesprekken. Aanbieders van hulp kunnen geld vragen voor hun diensten.
Dichterbij komt de gratis Canadese foto-app Figure 1, deze app – die ook wel de Instagram voor dokters wordt genoemd – wordt eind dit jaar geïntroduceerd in Europa. Figure 1 heeft 150.000 gebruikers in onder meer de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk die foto’s delen van medische aandoeningen. Het gezicht van de patiënt wordt door het programma automatisch onherkenbaar gemaakt, maar andere herkenbare zaken als tatoeages moeten door de artsen onherkenbaar worden gemaakt. De aanstaande invoering van Figure 1 krijgt onder meer kritiek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, omdat ook mensen die geen arts of geneeskundestudent zijn de app kunnen downloaden en de beelden kunnen bekijken. Figure 1 heeft een team dat op verzoek checkt of gebruikers daadwerkelijk arts of geneeskundestudent zijn of een andere medische professie hebben. Dit wordt dan vermeld bij het profiel van de gebruiker.

Simone Paauw, medischcontact

Voor vacatures voor anios, aios, basisartsen en medisch specialisten, ga naar medischcontactbanen.nl

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact