Lastige patiënt krijgt vaker foute diagnose

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

18-03-2016

Vervelende patiënten krijgen vaker een verkeerde diagnose dan patiënten die zich aangenaam gedragen. Tot die conclusie komt een team van psychologen, internisten, een huisarts en een psychiater van het Erasmus MC in BMJ Quality & Safety.

align="">De onderzoekers legden aan 63 huisartsen twee versies voor van casussen op papier. De aandoeningen waren hetzelfde, maar bij een aantal patiënten was beschreven dat ze bijvoorbeeld boos waren vanwege het lange wachten. De artsen moesten een diagnose stellen en aangeven hoe leuk ze de patiënt vonden. De dokter stelde minder vaak de juiste diagnose bij de lastige patiënten maar opvallend genoeg besteedde hij wel evenveel tijd aan ze als aan hun vriendelijke tegenhanger.

Dezelfde onderzoekers publiceerden daarnaast eenzelfde onderzoek onder internisten maar vroegen hen ook wat ze zich van een patiënt herinnerden. De artsen herinnerden zich minder klinische bevindingen en meer over het gedrag van lastige patiënten vergeleken met aardige hulpzoekers. Artsen zouden zich bewust moeten worden van het effect van het gedrag van een patiënt op hun diagnostiek en van de mogelijkheden om zich niet te laten beïnvloeden, concluderen de auteurs.

Het begeleidende commentaar waarschuwt dat de onderzochte situatie op papier zich misschien in het echte leven niet voordoet. Als oplossing wordt geopperd dat artsen de mentale moeite doen om een makkelijke patiënt voor zich te zien in plaats van de moeilijke. Ook kunnen ze een collega erbij roepen of checklists volgen. Patiënten kunnen zelf ook meehelpen door iets aardigs te zeggen bij binnenkomst.

Eva Nyst
@medischcontact

Lees ook:

27-01-2011   Dokter maakt patiënt lastig
23-11-2011   Leuren met de lastige patiënt
30-10-2001   Behandeling van moeilijke patiënten

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact