Gynaecoloog maakt sportclubs rookvrij

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-04-2016

‘Geachte bestuur, graag wil ik jullie verzoeken onze club rookvrij te maken.’ Met een brief aan de besturen nam gynaecoloog Luc van Lonkhuijzen het initiatief om de hockeyclub van zijn dochter en de voetbalclub van zijn zoon rookvrij te maken. Bij beide clubs in Abcoude is dat sinds vorige week gelukt: ze zijn rookvrij.

align="">Van Lonkhuijzen liep afgelopen najaar het hockeyterrein op en zag een vrijwilliger daar staan roken. ‘Eerst liep ik hem voorbij, maar toen dacht ik: nee.’ Hij liep terug en zei dat hij een sigaret niet vond passen bij iemand die de club vertegenwoordigt en de sporters ontvangt. De vrijwilliger nam de opmerking sportief op en maakte de sigaret uit.

 De gebeurtenis zette Van Lonkhuijzen, werkzaam als gynaecologisch oncoloog bij het AMC, aan het denken. ‘Een van de CanMed-kwaliteiten is het bevorderen van een gezonde leefstijl. Ik wilde me als arts daar voor inzetten. Blijkbaar is het niet zo ingewikkeld om de rol van health-advocate op je te nemen’, zegt Van Lonkhuijzen.

Van Lonkhuijzen legde contact met de Hartstichting die net een project voor rookvrije sportterreinen was gestart. Na een inventarisatie in de zomer van 2015 onder een kleine vijfhonderd bestuurders van sportverenigingen was bij de Hartstichting nog geen geheel rookvrije vereniging bekend. Inmiddels zijn tien sportverenigingen (op weg naar) rookvrij en dit aantal groeit gestaag.

Van Lonkhuijzen: ‘De besturen en ledenvergaderingen van onze clubs waren snel overtuigd. Er is ook geen ouder te vinden die wil dat zijn kind gaat roken. Een oudere voetballer merkte op: ‘Je kan er eigenlijk niet tegen zijn.’ De afspraken over rookvrije velden werden vastgelegd in het contract met de eigenaar. De sportvelden van de voetbal- en de hockeyvereniging in Abcoude vormen één sportcomplex van de gemeente De Ronde Venen.
Eva Nyst
@medischcontact.nl

Brief van Luc van Lonkhuijzen aan de besturen

Lees ook:

17-03-2016   Verslavingsarts Robert van de Graaf: ‘Ik wil instellingen rookvrij maken’
17-03-2016   KNMG: ‘Ban tabak uit het openbare leven’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact